Assalammualaikum ...selamat semua yg singgah blog ni...
mgu lepas mama wat donut..mmg gebu..alhamdulillah...kali ni mama guna resepi mama adamsufimazri...tapi mama guna tgn je...mintak izin share kat sini ye..tqπππ
meh rr tgk resepi..kot² lah ade yg nak try...kredit kat akak ni...rajin wat step by step...suke..suke..suke..πππ
RESEPI DONUT GEBU VERSION II:-
BAHAN2NYA:-
250 gram tepung high protein ( tepung roti )
6 gram yeast ( mauripan)
5 gram improver
5 gram bread softener
30 gram castor sugar
secubit garam
1 biji telor gred A
10 gram susu tepung ( mama guna tepung susu anak mama )
100 gram susu full milk ( dutchlady)
38 gram shortening ( x perlu butter ya )
caranya:
Masukkan semua bahan kecuali shortening ke dalam container bread maker - ikut urutan bahan basah terlebih dahulu , kemudian di ikuti dengan bahan kering and on the top yeast ,select menu 11 -KNEAD dan up kan timer uliannya ke 45 mnts
- after 20 minit ulian buka penutup bread maker and masukkan shortening
- selesai habis timer ulian , keluarkan doh and rehatkan doh sekali ganda ,
- tumbuk doh keluarkan angin2 kus2 yang ada and canai kan doh , - canai jangan terlalu nipis ya and terapkan dengan acuan ,
- rehat kan doh yang telah di terap hingga naik sekali ganda , panaskan minyak dengan api sederhana SAHAJA..IF MINYAK TERLALU PANAS , TUTUP API AND BIAR MINYAK NATURAL BALIK , BARU ON KASI SEDERHANA PANAS BALIK OK .
- UNTUK DAPATKAN BENTUK RING ,PASTIKAN GORENG DLM KUANTITI YANG LIMIT JANGAN GORENG BANYAK SEKALI HARUNG , GORENG SETIAP SISI DLM 1 MINIT ( ATAU SEHINGGA NAMPAK BROWN THEN BARU KALIH SAMBUNG GORENG OTHER SIDE PULA , TOSKAN MINYAK AND GULING2 ATAS CASTOR SUGAR YA
SELAMAT MENCUBA SEMUA, IKUT GUIDE MAMA INSHAALALH PASTI MENJADI ...DOH NI MAMA DAPAT DLM 10 RING DONUT AND SELAMBAK DONUT BALL
DONUT MAMA TU SIZE XXL SO IF BUAT MORE KECIL AKAN DAPAT BANYAK LAGI
ikut je tips² yg dikongsikan tu..insyaAllah menjadiπππ
No comments:
Post a Comment