Kek chiffon

ASSALAMUALAIKUM

Arini saje belek-belek majalah dekat rak. Ternampak satu resepi menarik, mudah, macam yakinlah boleh buat. Sebab lame dah tak buat kek macam ni. Tapi bile tak jadi, silap teknik memang nangis dekat bucu tangga.
Cepat-cepat tidokan hafiz. Check barang ade so apa lagi sementara bersemangat ni kite test power la..hahaa..perasan.

Nampak tak betapa lembut strukturnya.?aissh. Tergugat tak perut..kah3..dapat satu acuan silikon. Bile keluokan tu una ngan tiyah da sibuk tunggu tepi meja. Suruh potong walhal kene tunggu sejuk. Nampak ketidaksabarannya. :)
Tak sia-sia beli majalah ni masa promosi karangkraf aritu. Puas gak bodek papa belikan..ala rege murah dari rege asal majalah ni majalah lama punye. Nanti nak try resepi lain pulak.

Korang nak try?

KEK CHIFFFON LEMON

BAHAN A
4 biji kuning telur
45ml minyak jagung
45ml air

BAHAN B
75gm tepung naik sendiri
Kulit lemon yang diparut

BAHAN C
4 biji telur putih
75gm gula kastor -bahagi dua bahagian
1/2 sdk cream of tartar

CARA

Panaskan oven 160/170○c
Satukan bahan A kemudian masukkan bahan B sebatikan dan ketepikan
Dalam mangkuk lain putar putih telur bersama gula kastor dan cream of tartar putar lagi. Masukkan gula kastor lagi dan putar sampai kental.
Kaup balik telur putih dengan telur kuning..guna spatula je ye.
Tuang dalam acuan chiffon. Bakar 45minit
Kalau nak buat belang-belang bahagi dua dan letak 1 sudu besar pes coklat.
Setelah masak terlangkupkan kek biar atas redai sampai sejuk.
Siap untuk dihidang

Trylah..sedap tau. ;)

No comments:

"Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil,senyum yang sebenarnya senyum,senyum yang tidak disertai apa-apa" ( Hamka ).